Stjerner, bananer og jyske replikker skal forbedre trafiksikkerheden

ITS Teknik har været en del af et innovativt projekt i Thy, der skal få bilisterne til at sænke farten. De to kunstnere Ejdrup & Ejdrup har designet tre porte med lysende ikoner af stjerner og bananer i landsbyen Sjørring samt en farttavle med humoristiske replikker på thybomål i Hundborg.

ITS Teknik har leveret og installeret nummerpladekameraer, der identificerer bilerne, radarer der måler hastigheden, og variable tavler der viser lysende ikoner. Projektet er etableret på baggrund af et samarbejde mellem Thisted Kommune og Trygfonden.

”Det er en ny måde at opfordre folk til at køre langsommere på. Vi håber, det vil skabe en holdningsændring og få folk til at tale om hastighed på en humoristisk måde. I modsætning til traditionelle fartmålere, der blinker, når man kører for stærkt, giver vi stjerner og positive udsagn som belønning, når man overholder hastigheden,” siger Kim Daniel Larsen, sektionsleder i Thisted Kommune. 

Kunst og teknik i samspil om sikker trafik

Ca. 80 procent af bilisterne, der kører gennem Sjørring, overskrider fartgrænsen. Mange af dem er gennemkørende, men det er i høj grad også lokale bilister, der på en anderledes måde nu bliver opfordret til at køre langsommere.

”Portene i Sjørring er placeret tre forskellige steder i byen. Bilisternes hastighed registreres ved hver port, og man belønnes med en stjerne, hvis fartgrænsen overholdes. Overholder bilisterne ikke fartgrænsen, får de i stedet vist en bananskrald. Vi har kombineret humor med trafiksikkerhed, for målet er jo, at bilisterne kan se belønningen i at få tre stjerner i træk,” siger kunstner bag projektet, Elle-Mie Ejdrup Hansen fra Ejdrup & Ejdrup. Hun fortsætter:

”Sjørring er en landsby med bager og købmandsbutik helt ud til vejen. Folk kan derfor se, når bilisterne får stjerner. Det påvirker positivt til selv at få stjerner. Portene generer heller ikke beboerne i byen, da lyseffekten kan reguleres, og de slukkes helt efter klokken 23.”

Den innovative måde at tænke fartnedsættelse i trafikken på, har også fået ITS Teknik til at tænke i nye baner:

”Projektet er anderledes for os, da det visuelle udtryk er prioriteret højere end de tekniske krav til systemet. Vi har skulle sørge for, at systemet registrerer den samme bil i alle tre porte, så bilisten får de rigtige ikoner hele vejen. Normalt arbejder vi kun med en enkelt registrering ad gangen, så vi har helt klart skulle tænke ud af boksen,” siger Lars Hougaard Jakobsen, der er salgschef hos ITS Teknik og fortsætter:

”Vi har opsat en mast med kamera ca. 80 meter før hver port, og hver port registrerer køretøjerne og kommunikerer med hinanden. Det betyder, at bilisterne på hver strækning kan følge med i, om de overholder fartgrænsen. Overholdes fartgrænsen på alle strækninger, får man tre stjerner i den sidste port.”

Variable tavler skal være en gulerod til ansvarlige bilister

Thisted Kommune har en forventning om, at projektet i Thy kommer til at danne skole for nye og anderledes måder arbejde med fartnedsættelse og sikker trafik.

”Vi håber, at andre landsbyer kan blive inspireret til lignende tiltag. Vores hensigt med trafiksignalerne er ikke at give løftede pegefingre, men derimod en gulerod. Trafiktavlen i Hundborg viser udsagn som ”æ så ring’”, ”tåble godt” og ”bå’e dejli”, når bilisten overholder fartgrænsen. Hvis fartgrænsen ikke overholdes, viser skærmen ingenting,” siger Kim Daniel Larsen.

Portene i Sjørring og farttavlen i Hundborg er udviklet til at afspejle byernes kultur og særpræg:
”Hele konceptudviklingen er et integreret samarbejde mellem det kunstneriske udtryk, ITS Tekniks tekniske løsninger og Thisted Kommunes visioner. Sjørring har en speciel stemning med en bager og købmand ud til vejen, og en maskinfabrik med gule jernskovle. I Hundborg har vi valgt at vise udsagn, der er typiske for Thyområdet,” siger Elle-Mie Ejdrup Hansen.

Det humoristiske udtryk skal ikke overskygge trafiksikkerhedens alvor, men derimod ses som et forsøg på at skabe et nyt trafikalt univers.

”Den enarmede tyveknægts retorik i portene og de humoristiske replikker giver et andet visuelt udtryk, end stærekasser og vejbump gør. Målet er dog stadig at nedsætte bilisternes hastighed, så forældre i Hundborg kan føle sig sikre ved at sende deres børn i skolen, der ligger ud til vejen. Og så skaber projektet en stærk identitet for byerne, som man vil kunne genkende dem på,” siger kunster Birgitte Kristensen fra Ejdrup & Ejdrup.

Thisted Kommune vil nu indsamle data, der kan måle, om de kunstneriske trafikløsninger har positiv effekt.   

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Nyhedsoversigten

Øvrige nyheder

Nyheder

ITS Teknik søger en servicetekniker i Vejle

Vil du være en del af en dansk virksomhed hvor medarbejdernes trivsel og kundernes glæde er i førersædet? Som tekniker …

Nyheder

Nyt innovativt signalanlæg hjælper Roskilde imod en bæredygtig fremtid

I Roskilde har man taget et stort skridt fremad inden for bæredygtighed samt sikker infrastruktur med indvielsen af Sjællands første …